Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Lhota u Žiliny

Lokalizace

Lhota u Žiliny

Všeobecná charakteristika

Kraj: Středočeský kraj
Okres(y): Kladno
Katastrální území: Kladno
Mapové listy: 1223, 12233
Geologická správní oblast: Barrandienské proterozoikum; tiský a čistecko-jesenický masiv
Lokalizace: Kóta 463,0 (Spanilá Hůra) ležící cca 1,5 km z. od obce Lhota, cca 500 m s. od silničky - spojky ze Lhoty na křižovatku se silnicí č. 116 vedoucí do Lán
Přístup k lokalitě: - terén bez cesty - od silnice dále než 250 m
Charakteristika objektu: Morfologicky výrazný hřbítek s několika opuštěnými lumky a četnými drobnými výchozy
ID : 3779

Geologie

Geologická charakteristika: Morfologicky výrazný hřbítek subvulkanického ryolitu v ukončení protáhlého tělesa sv.-jz. směru tzv. sýkořické žíly (subvulkanického ryolitu od Sýkořic). Horninu tvoří šedý až béžový místy narůžovělý ryolit. Silicifikovaný pevný ryolit byl v minulosti využíván patrně jako místní stavební kámen, o čemž svědčí řada již zasutých a opuštěných lůmků a jam na této lokalitě. Horninu je možno pozorovat na odkryté stěně jednoho z lůmků, cca 3 m vysoké v z. části lokality. Zdánlivě masivní ryolit šedé až šedorůžové barvy má porfyrickou texturu s drobnými fenokrysty křemene a živců. Makroskopicky viditelnější křemeny dosahují velikosti až 5 mm. Při mikroskopickém studiu můžeme pozorovat magmatickou korozi zrn křemene a sericitizaci a kaolinizaci živců. Základní hmota je jemnozrnná, tvořena je směsí živců, křemene, muskovitu a sericitu. Matrix je většinou rekrystalovaný. Odhadovaná mocnost tělesa ryolitu v nedalekém na z. ležícím lůmku je několik m až prvních desítek m (Toula 1969).Další těleso ryolitu vychází cca 600 m od popisované lokality sv. směrem. I zde se hornina těžila, zůstal tu malý zatopený lůmek s lekníny a dalším vodním rostlinstvem. Je pravděpodobné, že obě tělesa spolu v hloubce souvisejí a pokračují do podloží karbonských sedimentů kladensko-rakovnické pánve. Ryolity leží v povrchovém sv. ukončení protáhlého tělesa sv. jz. směru pokračujícího na z. na sousední mapový list 12-144 Lány. Jsou součástí ryolitových žilných těles táhnoucích se v délce několika km z jv. části listu 12-144 Lány na list 12-323 Podmokly až k Sýkořicím na sv. okraj křivoklátsko-rokycanského pásma. Tato lokalita představuje ukázku vulkanismu, jež se projevoval v období furongu až spodního ordoviku (Vidal et al. 1975; Drost et al. 2004; Žák et al. 2013) a doprovázel suchozemský vulkanismus kambrického křivoklátsko-rokycanského pásma.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - středočeská oblast (bohemikum) - Barrandien - paleozoikum Barrandienu - přibramsko-jinecká pánev (skryjsko-týřovické kambrium)
Stratigrafie: paleozoikum - kambrium - svrchní kambrium
Témata: geologie, geomorfologie, vulkanologie
Jevy: charakteristická hornina, skalní hřbet
Původ geologických jevů (geneze): vulkanická
Hornina: ryolit
Geologický význam: geovědně historický význam, regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geol. lokality registrované v ČGS v CHKO
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Ukázka subvulkanické činnosti jež probíhala v kambriu, ukončení významné tzv. sýkořické žíly pokračující jz. směrem k okraji křivoklátsko-rokycanského pásma.
Součást VCHÚ: CHKO Křivoklátsko
Střety zájmů: lesnictví, vegetace
Popis střetů zájmů: Lokalita se nachází ve vzrostlém lese
Stav lokality: ucházející

Literatura

M.Stárková et al. (2014): Vysvětlivky ke geologické mapě 12-233 list Unhošť. - MS Archív ČGS Praha.; TOULA, J. (1969): Závěrečná zpráva kladensko, surovina: kámen. – MS Čes. geol. služba – Geofond. Praha.; Vidal et al. (1975):Radiometric age of volcanics of the Cambrian Křivoklát-Rokycany complex (Bohemian Massif). Geol. Rundsch. 64, 2, 563–570.;ŽÁK, J. – KRAFT, P. – HAJNÁ, J. (2013): Timing, styles, and kinematics of Cambro–Ordovician extension in the Teplá–Barrandian unit, Bohemian Massif, and its bearing on the opening of the Rheic Ocean. – International Journal of Earth Sciences, 102: 415–433.; Drost et al. (2004):New data on the Neoproterozoic–Cambrian geotectonic setting of the Teplá–Barrandian volcanosedimentary successions: geochemistry, U–Pb zircon ages, and provenance (Bohemian Massif, Czech Republic). – Int. J. Earth. Sci. 93: 742–757.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Stárková Marcela, 22.08.14
Aktualizoval(a): Gürtlerová Pavla 21.10.15

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3779 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-02]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3779.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
detail ryolitu s drobnými vyrostlicemi živce a křemene, Marcela Stárková, 2014
stěna jednoho z opuštěných lůmků v subvulkanickém ryolitu, Marcela Stárková, 2014


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]